Voeding: suiker in ons eten

Vooropgesteld dient te worden dat ik geen voedingsdeskundige ben, maar ik heb genoeg artikelen gelezen om jullie informatie over suiker te geven. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bewuster bezig met voeding: wat is nu eigenlijk gezond en wat niet? Mensen letten vaker op de stoffen die in onze producten zitten dan voorheen. Maar bent u er bewust van hoeveel suiker in ons eten zit en hoeveel er extra aan toegevoegd is? Daar probeer ik hieronder wat uitleg over te geven. Wij eten elke dag ongeveer vijf keer meer suiker dan goed is voor ons. Suiker zit overal in, in 80 tot 90% van ons eten zit suiker. Fabrikanten voegen het toe aan onze producten om de smaak te verbeteren, de vorm te verbeteren en om het voedsel langer te bewaren. U vraagt zich nu zeker af hoe u kunt herkennen of er veel suiker toegevoegd is aan uw product. Een simpel antwoord is: door het kijken naar de ingrediënten die vermeld staan op het product. Stoffen zoals: glucose, fructose siroop en natuurlijk fruit (zoals aardbei in aardbeienjam) zijn suikers in pure vorm, suiker als toegevoegde suiker of natuurlijke suiker. Glucose is bijvoorbeeld suiker in zijn puurste vorm en fructose is gelijkwaardig daaraan. Fruit bevat natuurlijke suikers.

Om te laten zien hoeveel suiker er in onze producten zitten zijn hieronder foto’s geplaatst met daarbij de hoeveelheid suikerklontjes wat in het product zit.

nutella
nutella2

Een pot chocopasta: 36 klontjes suiker toegevoegd.

ketchup 1ketchup 2
Kleine ketchupfles (300 ml): 9,6 klontjes suiker toegevoegd.

brood1brood2

Groot wit gebakken brood uit de supermarkt: 62,7 klontjes suiker toegevoegd.

Als u wilt minderen met suiker dan zult u op zoek moeten gaan naar producten waar geen toegevoegde suiker in zit. Natuurlijke suikers mag u dan wel nemen. Helaas dient men zonder suikers wel vaker ‘ongezondere’ producten te kopen omdat u dan producten koopt waar meer vet in zit, op groente en fruit na. Door bewuster om te gaan met voeding kunt u wel gezond blijven eten.
Bron foto’s: één.be, deredactie.be

Advertisements

One thought on “Voeding: suiker in ons eten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s