Tips bij plannen

Iedereen kan een planning maken, maar de truc is om de planning wat je gemaakt hebt ook daadwerkelijk uit te voeren. Hoe je een planning maakt is helemaal aan jezelf, maar wat erg goed werkt is het maken van een to do lijst. Je schrijft dan per dag op wat je nog moet doen.   Een goede training bij het ‘goed leren plannen’ is om een schema te maken van alles wat jij op een dag doet. Dit lijkt veel werk en misschien een beetje overdreven maar het helpt jou wel om inzicht te krijgen in jouw tijdsbenutting van een dag. Je ziet dan waar jij jou tijd in stopt. Het beste is om dit een week lang te doen zodat je het beste resultaat hebt. Nogmaals, vind je dit te overdreven dan hoef je dit niet te doen, hoe je het aan pakt is aan jezelf. Verder zijn hieronder tips uitgewerkt die je op weg helpen bij een goed planning.
planningactie1. Maak een dagplanning. Dit zorgt voor overzichtelijkheid en voor meer productiviteit. Je maakt jezelf bewuster waar je mee bezig bent.

2. Doe de moeilijkste dingen als eerst. Waar je het minst zin in hebt is   dan  tenminste af, hierdoor vermijd je uitstelgedrag.

3. Sluit zoveel mogelijk afleidingen uit, vooral tijdens het leren van een tentamen. Juist dan heb je  goede concentratie nodig. Dit kun je bijvoorbeeld al doen door je telefoon op stil te zetten of helemaal uit.

4. Pauzes heb je ook nodig. Een regel kan zijn: 1 uur door werken en erna 5 – 10 minuten pauzen. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een mens zich maar maximaal 1 uur aan een stuk door goed kan concentreren. Beloon jezelf ook tijdens je pauze, bijvoorbeeld met wat lekkers of 10 minuten van de serie die je volgt. Zorg dan wel dat de pauze maar bij 10 minuten blijft, of een kwartiertje want anders ga je dingen uitstellen.

5. Bekijk je week en maak per dag sowieso 2 taken af. Sommige dingen kun je nog de volgende dag doen. Zorg hierbij wel dat je de taken af hebt die voor de dag erna af moeten zijn.

6. De laatste tip werkt erg psychologisch: streep af als je klaar bent met een taak. Dit werkt niet alleen overzichtelijk maar het neemt ook je stress weg.

normal_planning

Advertisements

2 thoughts on “Tips bij plannen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s