Crisistijd treft advocatuur evenzo

Iedereen heeft zo zijn stereotypen, als men aan advocaten denkt dan denkt men vaak aan: bakken met geld, dure wagens en mooie pakken. Maar niets is wat het lijkt. De crisis treft namelijk evenzo de advocatuur. togaTarieven staan onder druk, concurrentie wordt heviger, opleidingskosten worden hoger en ga zo maar door. Daarbij zijn er bezuinigingsplannen op de rechtspraak door de overheid, wat natuurlijk ook niet heel gunstig uit zal pakken voor vele advocaten.
De bezuinigen, die hoogstwaarschijnlijk in 2016 in zullen treden, houden in dat per zaak wordt betaald, er hoogst waarschijnlijk een verhoging van griffierechten zal komen en dat er bezuinigd zal worden op gefinancierde rechtshulp. Hierdoor zullen cliënten minder snel rechtshulp zoeken (omdat de rechtsbijstand niet meer zo ver zal strekken) waardoor alleen nog de moeilijkere zaken overblijven. Dit is voor advocatenkantoren niet rendabel en zullen daardoor dreigen failliet te gaan.
Verder zijn niet alleen advocatenkantoren de dupe van deze bezuinigingen maar evenzo de justitiabele zelf omdat zij het moeten doen met geen of minder professionele rechtsbijstand.
crisisFaillissementen in de advocatuur staan natuurlijk niet goed qua uitstraling voor de beroepsgroep. Bovendien behoren cliënten niet de dupe te worden van geldkwesties. Daarom is het dan ook zo dat verdere bezuinigingen niet geprezen worden door advocaten, de rechtspraak mag hier niet onder lijden.
Het is al bekend dat vele advocatenkantoren in het midden van het land hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Het valt te hopen voor de beroepsgroep dat dit zich niet zal vermeerderen door de bezuinigingen die aangekondigd zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s