Als een jurist leren denken

Daar ga je dan, als eerstejaars begin je aan de universiteit met een doel: je wilt rechtsgeleerdheid studeren en het later écht maken als jurist.  Maar, het valt je op dat je vanaf dag 1 in het diepe wordt gegooid en dat er veel van je wordt verwacht. Het juridisch jargon is lastig en sommige uitspraken van de Hoge Raad vind je onbegrijpelijk. Als een jurist leren denken is een vak op zich, je zult dit even onder de knie moeten krijgen. Daarom worden hieronder een paar tips besproken die je zullen helpen bij het leren denken als een jurist. 

1. Stel jezelf kritische vragen bij (straf)zaken in het nieuws
Ook al weet je nog niet veel van het recht, vaak begin je direct met casussen oplossen bij het vak inleiding in de rechtswetenschap. Probeer het casus oplos systeem ook soms in het dagelijks leven toe te passen. Zelf vragen stellen bij de (straf) zaken die in het nieuws verschijnen is een goede methode om jezelf te trainen in het juridisch denken. Hierdoor leer je gemakkelijker de theorie die besproken wordt toe te passen op de werkelijkheid.

2. Ken het jargon
Wanneer je termen tegenkomt die je niet begrijpt, zoek die op en schrijf de betekenis erachter. Probeer ze ook uit je hoofd te leren zodat je ze gemakkelijker kunt toepassen en het veel makkelijker wordt om je theorieboeken te lezen of om jurisprudentie te lezen. Hierdoor kun je vaak ook veel gemakkelijker de ratio achter bepaalde regels ontdekken. Wanneer je eenmaal de terminologie beheerst kom je al een stuk verder.

3. Pas de theorie toe
Wanneer je net over een bepaald onderwerp wat hebt geleerd dan is dit vaak een hele hoop nieuwe informatie (vooral voor eerstejaarsstudenten). Het leren begrijpen en het leren denken als een jurist heeft veelal te maken met toepassing van de theorie die geleerd wordt. Probeer je voor te stellen wat je met de opgedane kennis in de praktijk kunt doen. Je zult merken dat je hierdoor de stof veel gemakkelijker en veel sneller beheerst.

4. Maak aantekeningen
Soms is een paragraaf zo lastig beschreven dat het voor jou lastig wordt om zelf voorbeelden te bedenken of de theorie toe te passen. Maak dan beknopte aantekeningen zodat je er écht achter komt waar de paragraaf precies over ging.

5. Geef niet op
Zoals het al beschreven werd in de inleiding; als een jurist leren denken is een vak op zich. Het studeren van rechten zal niet altijd even gemakkelijk zijn maar geef niet op bij de eerste term of  het eerste stuk tekst dat je niet begrijpt, dit overkomt de besten.

Dit artikel is gebaseerd op:
– eigen ervaringen en
– Het boek: Studiemethoden voor juridische studenten door Dr. K. Soudijn

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s