Overtuigingskracht

Disclaimer: dit artikel is al eerder verschenen op ‘http://hetlevenvaneenrechtenstudent.blogspot.nl/‘, maar als auteur van dit artikel, is er geen sprake van plagiaat. Verder zijn wijzigingen aangebracht.

Rechtenstudenten worden als het ware bekogeld met assertiviteit en argumentatie. Argumentatie en assertiviteit spelen dan ook een grote rol binnen de wereld waar een rechtenstudent in terecht zal komen. Overtuigend over komen is dan ook een hoog streven. Maar hoe bereik je die overtuigingskracht? Lees daar hieronder meer over.   Na de studie gaan rechtenstudenten pas écht aan de slag met het opwerpen van goede argumenten, overtuigen en het overbrengen van een boodschap. Maar het is van belang om al tijdens je studie aandacht te schenken aan overtuigingskracht. Goede argumenten op papier zetten is een ding, maar deze argumenten overbrengen is wat anders. Uiteindelijk gaat het allemaal om lichaamstaal.
Zo kan -om maar een voorbeeld te geven- de pleitnota van een advocaat qua bewoording goed overkomen, maar wanneer het op het spreken aankomt kan de lichaamstaal dit meteen naar beneden halen.
Het is daarom dus belangrijk dat aan overtuigingskracht aandacht wordt besteed door de rechtenstudent. Nu is het zo dat in de eerste fase nog geen oefenrechtbank voor zal komen tijdens je studie maar probeer in ieder geval om tijdens debatten of discussies om sterk over te komen.
Om hier mee te oefenen raad ik je aan om de discussies tijdens een bijeenkomst serieus te nemen.
Zo leer je om voor een grote groep mensen te kunnen spreken. Want dit is een van de competenties die een jurist zal moeten bezitten.

Maar, nu terug op de overtuigingskracht. Om dit te bereiken heb ik een aantal tips die erg handig kunnen zijn tijdens de eerste fase van de rechtenstudie.

1. Spreek duidelijk.
Wanneer een discussie plaats zal vinden (of een debat) dan kom je het beste over wanneer je duidelijk spreekt. Praat dus ook hoorbaar. Je kan wel goede argumenten hebben voor een stelling maar wanneer je niet wordt gehoord heb je daar weinig aan.

2. Zit of sta rechtop.
Naar voren geleund praten zorgt er niet alleen voor dat je jezelf minder verstaanbaar maakt, het zorgt er ook voor dat je niet sterk overkomt. Je kunt mensen het beste van jouw standpunt proberen te overtuigen wanneer je rechtop staat.

3. Maak oogcontact met de wederpartij.
Ook dit zorgt ervoor dat je overtuigingskracht groter wordt. Zorg er dan wel voor dat je niet intimiderend gaat kijken. Dan kan het al gauw verkeerd uitpakken.

4. Acteer een beetje.
Tijdens de eerste fase van de rechtenstudie zul je een situatie hebben waarbij je een stelling krijgt aangewezen om die bij een volgende bijeenkomst te verdedigen in een debat. Het kan dan zo zijn dat je het zelf niet eens bent met de stelling terwijl je het eens moet zijn. Dan komt de kunst van het acteren om de hoek kijken. Doe gewoon net alsof je er wel voor staat en laat niet merken hoe het eigenlijk zit.

5. Wees assertief.
Het voorafgaande heeft allemaal te maken met assertiviteit.Kort wil assertiviteit zeggen dat je bereikt wat je wil op  een nette manier.

Veel succes!

Advertisements

One thought on “Overtuigingskracht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s