Hoe kunt je het beste een debat aanpakken?

Bij een debat verdedig je mondeling een stelling. Vaak gaat voorafgaand aan het debat het schrijven van een betoog, of een ander schriftelijk stuk, waarbij je alvast de argumenten die jij gaat gebruiken in je debat naar voren kunt halen. Zoals al eerder vermeldt is, is het schrijven van een stuk met goede overtuigende argumenten één ding, en het echt overbrengen van deze argumenten een ander.
Lees daar hieronder meer over.

Zoals al eerder vermeldt gaat het allemaal om lichaamstaal: je wilt bij een debat graag sterk en vooral overtuigend overkomen. Hoe je dit het beste aan kunt pakken staat hieronder beschreven.

Het doel van je debat is om zo overtuigend als mogelijk te zijn. Maak dan ook gebruik van duidelijke argumenten. Hoe duidelijker, hoe overtuigender. Je argumenten dienen duidelijk, makkelijk te volgen en logisch opgebouwd te zijn. Dit maakt jouw debat gemakkelijker om naar te luisteren en veel interessanter.

Het is al eerder vermeldt, maar ook bij debatteren dien je het in je achterhoofd te houden: spreek duidelijk. Sta rechtop, spreek verstaanbaar en vooral hardop. Wanneer je dit doet zorg je ervoor dat je zelfvertrouwen uitstraalt en hierdoor wordt je overtuigingskracht alleen maar groter.
Maak ook oogcontact met je toeschouwers, dit geeft het publiek het idee alsof je hen echt aanspreekt en alsof je hen echt bij je debat wil betrekken.

Oefenen, oefenen, oefenen! Oefen zo veel als mogelijk, zodoende ken je de tekst als het ware uit je hoofd (maar ga die niet opdreunen, dat oogt onnatuurlijk) en hoef je, je alleen nog maar tijdens je debat te concentreren op presentatietechnieken.

Denk tijdens het schrijven van de tekst die je tijdens het debat gaat presenteren ook al aan eventuele contra-elementen van je stelling. Bedenk alvast welke tegenargumenten je wederpartij aan zal halen (maar ga die dan niet tijdens jou debat vernoemen, dat is niet aan jou maar aan de wederpartij). Zodoende sta je niet voor verassingen en kun je inhaken op hetgeen je wederpartij gezegd heeft.

Naast presentatietips zal ik hieronder een aantal tips uiteenzetten over de gang van zaken.
1. Begin met het introduceren van je onderwerp en vertel waarom het probleem zo belangrijk is.
2. Geef een samenvatting van je debat, vertel bijvoorbeeld heel kort waar je mee gaat beginnen en waar je mee eindigt. Dit kan al gedaan zijn door te vertellen dat je eerst begint met een inleiding, dan argumenten aanhaalt en dan eindigt in een conclusie. Een kind kan de was doen.
3. Geef op een logische volgorde je argumenten weer.
4. Als het mogelijk is, verwijs naar bronnen die helpen je argumenten bij te staan. Het beste zijn wetenschappelijke onderzoeken.
5. Als het mogelijk is, geef concrete voorbeelden om je argumenten bij te staan.
6. Geef als laatste een conclusie, vat alles nog eens samen en geef je belangrijkste argumenten weer.

Veel succes met je debat!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s