Presenteren 1

We moeten het allemaal wel 1 keer in ons leven ; presenteren. Maar, als jurist in spé is een van de competenties waarover je moet beschikken: het spreken voor een grote groep. Een betere oefening hiervoor dan door middel van het geven van een presentatie bestaat bijna niet. Daarom worden hieronder een aantal punten besproken die je in acht kunt houden bij de voorbereiding van een presentatie. (Dit artikel wordt overigens in 2 delen gesplitst, dit deel gaat over de voorbereiding van een presentatie en het tweede deel zal gaan over het presteren op zich.) Lees hieronder meer.

 1. Verschil tussen presentatie en spreekbeurt

  Als eerste is van groot belang om het verschil te weten tussen een presentatie en een spreekbeurt. Men denkt dat deze veel op elkaar lijken maar dat is niet zo.
  De verschillen zijn van belang als men zich gaat voorbereiden op het geven van een presentatie.Zo staat bij een spreekbeurt het onderwerp centraal en bij een presentatie staat het effect van het publiek centraal.
  Bij een presentatie moet het publiek iets te weten komen, iets gaan vinden of iets gaan doen.

  Verder is het primaire publiek bij een spreekbeurt de docent.
  En bij een presentatie zijn alle aanwezigen onderdeel van het primaire publiek.

  Een spreekbeurt heeft als nadruk om informatie te zenden.
  Een presentatie legt zijn nadruk op het ontvangen van informatie.

  Bij beiden is er ook een verschil te vinden in de rode draad van het verhaal. Bij een spreekbeurt is de rode draad in het verhaal het onderwerp met daaromheen verzamelde informatie.
  Bij een presentatie is de rode draad in het verhaal het beantwoorden van een hoofdvraag die relevant is voor het publiek.

  Verder is er ook een verschil te vinden in de informatieselectie.
  Bij een spreekbeurt is het de vraag of men genoeg informatie heeft om de tijd te vullen.
  Bij een presentatie is het de vraag wat het publiek wil weten en wat je verhaal kan versterken.

  Als laatste is van belang dat bij een spreekbeurt de spreker iets moet.
  En dat bij een presentatie de spreker iets wil.

 2. Belang van goede voorbereiding

  Bijna altijd gaat aan een geslaagde presentatie een gedegen voorbereiding vooraf.
  Een goede voorbereiding geeft de volgende voordelen:
  – Je hebt de uitvoering van de presentatie beter onder controle. Je weet dankzij een goede voorbereiding precies wat je gaat vertellen. Tijdens de presentatie kun je je dan meer richten op het spreektempo, de houding en op contact met het publiek.
  -Je kunt beredeneerde keuzes maken doordat je vooraf hebt vastgesteld welk doel je met je presentatie wil bereiken en wat het publiek aan je onderwerp interesseert.En als laatste heeft een goede voorbereiding het voordeel dat je je zenuwen beter de baas kan zijn.

 3. Oriëntatie op het doel

Je bereidt je doelgericht op een presentatie voor door de volgende drie vragen te beantwoorden:
1. Wat is het doel van mijn presentatie?

2. Is het doel te realiseren?

3. Hoe kan ik mijn doel bereiken?

Je kunt met een presentatie verschillende doelen voor ogen hebben.
Zo kun je mensen informeren , je kunt een mening van mensen vormen (beïnvloeden) en je kunt mensen met je presentatie overtuigen.

Tijdens de voorbereiding moet je het doel van je presentatie zo concreet mogelijk noteren.
Bedenk je wel dat bij de formulering van het doel altijd sprake is van een doel op korte en lange termijn. Het korte termijn doel is datgene wat je met je presentatie wilt bereiken. Met het lange termijn doel wordt bedoelt dat je als presentator deskundig wil overkomen.
Het zou namelijk zo kunnen zijn dat je je doel niet op korte termijn kunt realiseren. Maar als je deskundig overkomt zou je op lange termijn wel je doel kunnen bereiken.

Als je dan het doel van je presentatie hebt geformuleerd is de volgende vraag of het doel ook realiseerbaar is. Probeer dus in te schatten of het doel dat je jezelf stelt reëel is. Als je daar twijfels over hebt dan zul je moeten kijken of je het doel van de presentatie kunt aanpassen of bijstellen. Zie je deze mogelijkheid niet dan is het beter als je je presentatie niet geeft.
Of je doel te realiseren is hangt grotendeels ook van de aanpak af. Dit deel van de voorbereiding komt aan de orde in de laatste vraag namelijk , hoe je je doel kan bereiken.

Door deze vraag te beantwoorden krijg je al een idee over de opbouw van het verhaal en de argumenten die je wilt gebruiken. Tevens fungeert de vraag als richtlijn voor informatie die je selecteert.
Veel succes met de voorbereiding van jouw presentatie.

 

 

Advertisements

One thought on “Presenteren 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s