Presenteren 2

Spreken in het openbaar is een van de competenties waar een jurist over dient te beschikken. Presenteren is daarbij een goede oefening om deze competentie als het ware beter onder de knie te krijgen. In het vorige artikel werd gekeken naar de voorbereiding van een presentatie, nu beschouwen we het presenteren aan zich.
Allereerst een woord vooraf: bij presenteren komt het vaak voor dat men nerveus raakt vóór de presentatie. Denk eraan dat deze nervositeit helemaal niet vreemd is. Nerveus zijn is helemaal niet erg. Gezonde spanning is juist goed! Het zorgt er vaak voor dat je , je presentatie tot een goed eindresultaat weet te geven. Je hebt namelijk vaker door de nervositeit een drang om beter te presteren (ook al verschilt de werking van nervositeit per persoon).

De basis voor een goede presentatie zit in het oefenen. Oefen je presentatie totdat je hem kunt dromen! Dan hoef je , als je daar staat, je tenminste niet meer zorgen te maken over de inhoud van de presentatie zodat je , je met de presentatietechnieken kan bezig houden.

Presentatietechnieken zijn van belang! Van groot belang zelfs! Waarom?
Omdat de betekenis van woorden niet in woorden zelf zit maar in mensen zelf.
Je kunt een boodschap het beste overbrengen door te communiceren. Dus in dit geval, door te presenteren. Let dan ook op  je houding: sta rechtop en wees interactief met het publiek. Kijk je publiek dus ook aan en stel ook vragen.

Ook wanneer je even de draad kwijt bent kun je goed gebruik maken van presentatietechnieken. Neem bijvoorbeeld altijd wat te drinken mee, dit helpt niet alleen om je dorst te lessen maar draagt ook bij aan presentatietechnieken. Een flesje water kan namelijk even als afleiding zorgen wanneer jij de draad helemaal kwijt bent. Merk je dat je de draad helemaal kwijt bent; blijf dan vooral erg rustig, pak even je flesje water, drink een slok of twee, kijk even rustig op je blaadje waar je tekst op staat en ga daarna gewoon weer verder.

Het volgende klinkt misschien een beetje gek maar het is wel een uitstekend advies. Je moet je presentatie zien als een concert. Wanneer je naar concerten gaat of een dvd van een concert bekijkt dan valt je meteen op dat de show spetterend begint en ook goed aan een eind komt.  Mensen herinneren vaak ook alleen nog maar de opening en de afsluiting van een concert, alles daar tussenin natuurlijk ook wel, alleen vager.
Tijdens een presentatie is net zoals bij een concert de opening en de afsluiting het aller belangrijkst. Een goede opening draagt overtuigingskracht. In principe moet je iemand binnen een minuut kunnen overtuigen waarom naar jou geluisterd moet worden, een term die hiervoor gebruikt wordt is ‘elevator pitch’. Maak dus gebruik van een pakkende openingstekst. Een goede afsluiting moet herinnerbaar zijn. Sluit dus nooit af met ‘ en dit was mijn presentatie’. Sluit bijvoorbeeld af met een pakkende quote die betrekking heeft op je onderwerp.

Verder helpt het gebruik van afbeeldingen of video’s ook om de presentatie tot zijn recht te laten komen. Maar minimaliseer het gebruik van afbeeldingen of video’s. Te veel kan fataal zijn.
Let ook op of het gebruik van afbeeldingen of video’s geschikt is voor de soort presentatie.
Een zakelijke presentatie moet men natuurlijk niet te bond maken.
Verder zorgen afbeeldingen of video’s er wel voor dat het publiek zijn aandacht bij je presentatie houd. Maar let er wel op dat de aandacht van het publiek niet alleen op de afbeeldingen of op de video’s is gericht. Het draait zich tenslotte om jou en jou verhaal. Houd daarom ook je presentatie rustig wanneer je gebruik maakt van een programma om je presentatie vorm te geven, zoals powerpoint.
Te veel tekst, te veel afbeeldingen enzovoorts leiden af. Zorg dus dat het gebruik van bijvoorbeeld powerpoint proportioneel is en dat alle aandacht op jou en je verhaal gericht blijft.

Veel succes met je presentatie.

Advertisements

2 thoughts on “Presenteren 2

  1. Pingback: Elevator pitch |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s