Voeding: meest verslavende producten

Alhoewel een etensverslaving niet als een echte verslaving wordt gezien is het wel interessant om te bekijken  welk voedsel het meest verslavend werkt. Heb je je altijd al afgevraagd welk voedsel dat is en waarom deze etenswaren zo verslavend werken? Lees daar dan hieronder meer over.

Als er een lijstje gevormd zou moeten worden van 5 producten die écht verslavend werken dan zou dit als volgt uitzien (zo blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is door de Icahn School of Medicine bij Mount Sinai):
1. pizza
2. chocolade
3. chips
4. koekjes
5. roomijs.
Het viel vast niet te verwachten, maar pizza staat volgens het onderzoek op de eerste plek en eronder komt pas chocolade. Verder is opvallend dat er geen gezonde producten tussen zitten, maar op zich is dit nog best logisch. In de genoemde producten zit namelijk een grote hoeveelheid aan suiker en vet. Daarbij heeft suiker een erg verslavende werking.  Een grote hoeveelheid suiker verstoort ons hongergevoel waardoor mensen meer gaan eten.

Een ander onderzoek toont aan dat het (overmatig) binnenkrijgen van suiker het beloningssysteem in onze hersenen activeert.  Suiker geeft namelijk dopamine en opioïden af in de hersenen.  Dit zijn stoffen waar we ons extra goed door voelen en welke verslavend zouden kunnen zijn. Wanneer je snoept eet je dus niet om je honger te stillen maar om het beloningssysteem ‘tevreden te stellen’. Het eten van eiwitten daarentegen activeert een ander gedeelte van je hersenen, waardoor je honger wel degelijk stopt. Hiernaast zit suiker ook gewoon in bijvoorbeeld fruit, alleen gaat het dan om zogenaamde natuurlijke suikers. Die zijn niet slecht voor je.

De meeste mensen snoepen of krijgen suiker binnen op een andere manier (bijvoorbeeld omdat het verpakt zit in hedendaagse producten: zoals witbrood). Dat het verslavend werkt is duidelijk, maar toegeven dat men suiker neemt (en vaak in overmaat) is voor de mens toch wel lastig.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s