Hoe ga je om met prezi?

Prezi is net als powerpoint een handig programma waarmee je een presentatie kunt maken.  Ben je nog niet bekend met het programma of wil je meer weten over het programma? Hieronder wordt de basis van prezi uitgelegd. Iedereen heeft wel ooit powerpoint gebruikt om een presentatie te maken, maar in tegenstelling tot powerpoint heeft prezi veel  meer mogelijkheden op het gebied van presentaties. Om prezi te kunnen gebruiken moet je allereerst een account aangemaakt hebben op prezi.com.  Je kunt er dan voor kiezen om te betalen maar er is ook een mogelijkheid om gratis gebruik te maken van prezi. Het enige nadeel is dan dat je presentatie gedeeld wordt met het publiek, mocht je dit niet willen dan dien je dus of te betalen of  dan is het beter dat je prezi niet gebruikt.
De hier opvolgende stap is het werkelijk aanmaken van een account. Als je je account aangemaakt hebt, log je in op prezi.com. Wanneer je dit gedaan hebt kun je direct aan de slag; er staat dan ook duidelijk aangegeven op de website waar je moet klikken om een nieuwe prezi te maken.
Let wel op dat prezi dus online werkt, je internetverbinding dient dus optimaal te zijn.  Je presentatie blijft dus ook gewoon online staan en daardoor heb je geen usb sticks meer nodig om de presentatie ergens anders te starten.

De presentatie:
Allereerst kun je kiezen voor een een bepaald thema (een template) om je presentatie zo goed als mogelijk uit te laten zien. Je kan er ook voor kiezen om een ‘lege’ prezi te beginnen: dit staat aangegeven met: ‘start blank prezi’.
Wanneer je dit doet krijg je het volgende te zien:
prezi1Hier kun je tekst invoeren. Wil je dit frame verwijderen dan kun je erop klikken en op delete klikken. Als je dit doet krijg je een groot vlak. Het werkt dus niet zoals bij powerpoint met slides. Je werkt in principe met een groot werkveld en op bepaalde plaatsen kun je inzoomen.
Je kunt beginnen door op ‘customize’ te klikken, zodoende kun je een thema kiezen.
prezi2Als je een kleurenschema gekozen hebt kun je bijvoorbeeld tekst invoeren. Dit doe je door ergens te klikken. Het best is om allereerst de titel te schrijven voor de presentatie, die wordt dan ook als eerst getoond.
Om die tekst zet je een frame, waardoor je als het ware een dia vast kunt leggen. Als dan de presentatie afgespeeld wordt, is dat de eerste die getoond zal worden.
Een frame toevoegen doe je door linksboven op ‘create frame’ te klikken.
prezi3Om dan een tweede dia toe te voegen doe je in principe hetzelfde, je klikt ergens of je klikt bovenaan op ‘insert’ om bijvoorbeeld een afbeelding toe te voegen. Daarna plaats je een kader eromheen en daardoor heb je een tweede dia.

Er is ook nog een tweede mogelijkheid om het ene stukje tekst met het andere stukje tekst, als het ware, met elkaar te verbinden. Linksonder staat namelijk ‘edit path’.
prezi4Je kunt dan elk object aanklikken en dat wordt dan het tweede object waarbij tijdens de presentatie op ingezoomd wordt.

Om dan te presenteren kun je op ‘present’ rechtsboven klikken.
prezi45jpg
Hopelijk is hiermee in ieder geval de basis van prezi duidelijk geworden. Veel succes en veel plezier met je presentatie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s