Jezelf aanleren om snel(ler) te lezen

Als (rechten)student dien je vaak grote stukken tekst te doorgronden. Heb je hier moeite mee en wil je weten hoe je sneller kunt lezen en daarbij ook snel informatie op kunt nemen? Of ben je gewoon altijd al benieuwd geweest hoe je snel(ler) kunt lezen? Lees dan hieronder een paar tips die je helpen om snel(ler) te lezen.read fast

Overal komt informatie op je af, de gemiddelde mens leest ongeveer 2 uur per dag, een student zal al snel op 4 uur per dag leeswerk uitkomen. Wanneer je sneller gaat lezen bespaart dit uiteindelijk veel tijd. In principe win je dus tijd en daar kun je dan weer andere dingen mee doen. Maar waarom lezen we eigenlijk ‘zo langzaam’? De meeste mensen hebben geleerd om als het ware hardop te zeggen wat je leest. Dit kan ook door het ‘binnensmonds’ te doen. In principe lezen mensen niet sneller dan dat ze praten, waardoor je al gauw uitkomt op een ‘leessnelheid’ van 200 woorden per minuut, wat dus eigenlijk veel meer kan worden. Daarnaast fixeren we ons ook op te veel woorden. Vaak kun je het woord dat opvolgt in een zin  ‘als het ware’ voorspellen. Probeer je dus minder te fixeren op alle woorden en alle regels/zinnen die in een tekst staan.  Hieronder zullen verder meer tips genoemd  worden  die je helpen om sneller te leren lezen.

1. Begrijpend lezen
Studenten dienen vaak een groot stuk tekst te lezen en vaak gaat het daarbij om complexe materie. Wanneer je iets niet begrijpt ben je geneigd de zin opnieuw te lezen om het zo beter te begrijpen. Dit noemt men regressie. Wanneer je gaat lezen met een potlood of markeerstift (je onderstreept stukken tekst of markeert ze) dan kun je je fixatiebereik als het ware vergroten en daardoor hoeven je ogen niet meer ver te zoeken wanneer je iets niet begrepen hebt uit de tekst.

2. Denksnelheid
Wanneer je teksten via je PC/laptop dient te lezen kun je jezelf als het ware aanleren om sneller te lezen. Om dit te doen dien je je aanwijzer (of in een boek je vinger) bij de tekst te houden. Je denkvermogen is namelijk sneller dan je leesvermogen, je dient als het ware je brein te dwingen om sneller te lezen. Wanneer je je brein als het ware dwingt om sneller te lezen  dan dwaal je minder snel af. Zou je dit niet doen dan blijft je denkvermogen sneller dan je leesvermogen en heb je neiging om ergens anders aan te denken.

3. Oefenen
Er bestaat een website waarmee je je ‘leessnelheid’ (woorden per minuut) kunt oefenen. Klik hier om op de site te komen.Het komt in principe allemaal neer op je ‘inner voice‘, wanneer je die traint om veel sneller te zijn lees je dus ook veel sneller.

Veel succes!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s