Keuzes maken

Het maken van keuzes blijft voor de meeste mensen wel een issue. Of het nu gaat om je vervolgopleiding, je werk, wat dan ook, keuzes op dat soort gebied blijven lastig. Het maken van keuzes brengt een mate van onzekerheid mee. Zo kunnen mensen zich snel afvragen of ze wel de juiste keuze zullen maken. Tips om beter om te gaan met de onzekerheden die gepaard gaan met het maken van keuzes vindt je hieronder.
1. bepaal je doel
Wanneer je voor jezelf een doel bepaalt weet je in ieder geval wat je wil bereiken. Je doel kan van alles zijn, zolang het maar te maken heeft met de keuze die je gaat maken. Wees daarbij dan ook realistisch en blijf bij jezelf. Probeer dan ook kritisch na te denken of je doel wel haalbaar is. Zodoende krijg je meer inzicht in je doel en kun je ook beter een keuze maken die zal aansluiten op dit doel.

2. afwegen
Het zal als een cliché klinken, maar begin met het opschrijven van voors en tegens van de keuzemogelijkheden die je hebt. Dit zal je inzicht geven in de keuzemogelijkheden en daardoor kun je beter en sneller tot een conclusie komen welke optie voor jou het beste zal werken. Door op deze manier je keuzemogelijkheden af te wegen zul je zien dat de beste optie wint. Vanzelfsprekend is dan dat je die optie kiest.

3. stel jezelf vragen
Door jezelf vragen te stellen creëer je inzicht in de keuzemogelijkheden die je hebt. Vooral wanneer je van baan wil switchen of nog niet helemaal zeker bent welke opleiding je gaat doen. Echter, deze tip werkt het beste wanneer je al een idee hebt van wat je wil maar wanneer je bijvoorbeeld nog twijfelt tussen 2 mogelijkheden (je twijfelt bijvoorbeeld tussen het studeren van een politieke studie of het studeren van rechten). De vragen wat je jezelf kunt stellen zijn bijvoorbeeld:
1. Wat levert het me op?
2. Wat moet ik ervoor doen?
3. Hoeveel tijd kost het?
4. Welke stappen moet ik nemen?
5. Wanneer wil ik dat?

4. stel je voor hoe het is wanneer je keuze hebt gemaakt
Door als het ware te fantaseren over de keuze die je gemaakt hebt kun je erbij stilstaan hoe je je zult voelen als je de keuze daadwerkelijk hebt gemaakt . Alhoewel deze tactiek nogal vaag is kan het je wel op weg helpen.

5. geen stress
Het is je hoogst waarschijnlijk al vaak gezegd: laat je vooral niet opjagen. Uiteindelijk kun je vertrouwen op je intuïtie. Je zult het gevoel krijgen dat je weet hoe je het zult gaan aanpakken.

Verkeerde keuze?
Kom je er alsnog achter dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, no worries. Ga nadenken over je keuze, waardoor had je deze keuze gemaakt? Bepaal wat er goed aan was en wat je over het hoofd zag. Dit kun je dan meenemen bij het maken van een nieuwe keuze. Veel succes!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s