Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland? Zo pak je het aan! Je studentenleven; een hele mooie tijd waar je zeker van moet genieten. Je bent jong en je wil wat. Veel jongeren willen dan ook naar het buitenland tijdens hun studie, naar het buitenland gaan tijdens je studie is immers een ervaring om nooit te vergeten. Alleen is vaak de vraag hoe men dit het beste kan aanpakken. Altijd al naar het buitenland gewild tijdens je studie, maar weet je niet hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees daar hieronder meer over. Disclaimer: dit artikel gaat enkel over studenten die al aan een vervolgopleiding zijn begonnen en via die opleiding een semester of een jaar in het buitenland willen doorbrengen.

goabroad

Toestemming
Allereerst is het belangrijk om te weten of je toestemming van jouw opleiding nodig hebt om naar het buitenland te gaan. Zet daarom dan ook bovenaan op je checklist of ‘to do list’ dat je die toestemming gaat regelen. Zonder toestemming van je opleiding wordt het namelijk lastig om naar het buitenland te kunnen. Je kunt natuurlijk ook zelf regelen om naar het buitenland te gaan tijdens je studie maar dan loop je sowieso studievertraging op en loop je het risico dat je zelf het collegegeld moet betalen aan de buitenlandse universiteit en dat kan erg duur worden.

 Bepaal waar je heen wil
Wanneer je de toestemming hebt geregeld dien je na te gaan waar je heen kan gaan via jouw opleiding. De meeste opleidingen hebben een contract afgesloten met een buitenlandse school. Ga dus na met welk land jouw opleiding een contract heeft afgesloten. Als voorbeeld: de meeste nationale universiteiten hebben een contract afgesloten met internationale universiteiten om het internationale verkeer wat gemakkelijker te laten verlopen. Die contractpartijen worden dan partners genoemd. Studeer je aan een universiteit dan moet je dus nagaan welke universiteit een partneruniversiteit is, verbonden aan de universiteit waar jij aan studeert.
Geen partneruniversiteit gevonden? Wees niet getreurd, het is niet verplicht om naar een partneruniversiteit te gaan. Let wel op: wanneer je je aanmeldt voor geen partneruniversiteit dan loop je het risico om zelf het collegegeld te betalen. Dit is natuurlijk een dure grap en daardoor is het beter om je aan te melden bij een partneruniversiteit.

Zoek de vereisten van de buitenlandse opleiding op
De meeste buitenlandse opleidingen hebben bepaalde eisen waar jij aan moet voldoen. Sommige opleidingen hebben bijvoorbeeld de eis dat je een 7,0 of hoger gemiddeld moet staan. Daarnaast hebben de meeste opleidingen als vereiste dat je Engels voldoende moet zijn. Er kan dan ook soms gevraagd worden dat je een taaltoets moet afleggen. Het is dus erg handig om de vereisten van de buitenlandse opleiding na te gaan.

justgo

Hoe wil je het regelen
Wanneer je de voorgaande stappen hebt doorlopen is het handig om te bepalen hoe je alles wil regelen. Wil je het zelf regelen of via een organisatie? Zo zijn er namelijk verschillende organisaties die je op weg kunnen helpen of die zowat alles voor je kunnen regelen. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.wilweg.nl of op de website van kilroy. Let wel op dat er een geldbedrag door die organisaties kan worden gevraagd. Wil je de kosten besparen, dan is het beter om het zelf te regelen. Dit lijkt een hele klus maar gaandeweg zul je erachter komen dat het echt mee zal vallen. Ga bijvoorbeeld na of je opleiding een bureau heeft voor internationale betrekkingen. Wanneer je opleiding zo een bureau heeft kunnen zij je aardig op weg helpen.

Aanmelden
Wanneer je echt alles tot in de details al in orde hebt: een paspoort, aan de buitenlandse eisen voldaan, toestemming van je opleiding om te kunnen gaan enzovoort dan is het tijd om je aanmelding compleet te maken. Ga op zoek naar het aanmeldingsformulier dat bij de buitenlandse opleiding hoort. Nadat je aanmelding compleet en opgestuurd is wordt het een kwestie van geduld. Je dient dan te wachten totdat je toestemming hebt gekregen van de buitenlandse opleiding om daar te studeren.

studyabroad

Accommodatie
Als je zeker weet dat je toegelaten bent aan de buitenlandse opleiding, dan kun je op zoek gaan naar een geschikte plaats om te wonen. Vraag aan het bureau dat verbonden is aan je opleiding waar je nu aan studeert om je daarbij te helpen. Ook kunnen sites zoals housing anywhere je goed op weg helpen.

Visum
Eigenlijk is het regelen van je visum een van de belangrijkste dingen die je moet doen. Toch staat dit als laatste vermeld. Een visum regelen kan veel geld kosten en vooral veel tijd. Het kan soms 2 maanden duren voordat je een visum hebt, begin daar dus ook op tijd mee. Een visum is echter duur. Daarom staat het hierbij als laatst vermeldt. Het beste is om je visum pas te regelen wanneer je zeker weet dat je echt naar het buitenland kunt.

youready

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s