Wat kun je met de studie rechtsgeleerdheid?

Je centraal schriftelijk examen is voorbij en het is tijd om je in te schrijven voor een studie. Ben je nog op zoek naar een studie en lijkt het studeren van rechten je wel wat? Lees hieronder waarom je moet kiezen voor de opleiding rechtsgeleerdheid.

De meeste universiteiten bieden een brede scala aan vakken wat de opleiding rechtsgeleerdheid betreft. De eerste en belangrijkste reden waarom je voor deze opleiding zou moeten kiezen is omdat je er veel kanten mee op kunt. Na de opleiding  ben je in veel vakken onderwezen. Maar wellicht denk je niet alleen, bij het kiezen van een opleiding, aan hoe breed een opleiding eigenlijk is. Je denkt vast ook aan je toekomst: kan ik er werk mee vinden, is de kans op een baan groot, wat voor werk kan ik met de opleiding verrichten et cetera.

Zo breed als de opleiding is, zo breed is het werkveld ook. Je kunt werkelijk bijna alle kanten op. Denk aan politiek gerichte banen, togaberoepen, vluchtelingenwerk, het bedrijfsleven, werken bij internationale organisaties… noem het maar op.
Bijna elke sector heeft wel een jurist nodig; en daar ben jij dan na de opleiding rechtsgeleerdheid (bachelor en master) geschikt voor. Om je wat meer inzicht te geven in de sectoren waar je na de opleiding in terecht kunt komen zal ik hieronder enkele beroepen bespreken die bij het juridische werkveld passen.

1. togaberoep
Wellicht de belangrijkste: de togaberoepen. Wanneer je tegen iemand zegt dat je gaat beginnen aan de opleiding rechtsgeleerd zal een van de eerste vragen zijn die mensen aan je stellen of je advocaat wil worden. Na de opleiding rechtsgeleerdheid kun je advocaat worden. Maar dat is niet het enige togaberoep wat we kennen. Je kunt doorleren en rechter worden of officier van justitie. Altijd al de ambitie gehad om een echte zaak te leiden? Dan is het togaberoep: rechter echt iets voor jou. Zie je jezelf al meedenken met de opsporingsambtenaren en bevoegdheden toekennen, wellicht moet je dan eens denken aan een carrière als officier van justitie. Wil je problemen oplossen van mensen of bedrijven onderling, denk dan aan een carrière als advocaat.

2. bedrijfsleven
Wellicht net zo belangrijk als de togaberoepen maar een sector die wel vaak over het hoofd wordt gezien: het bedrijfsleven.
Elk bedrijf heeft een jurist nodig. Wanneer je bij een bedrijf de juridische zaken goed op schema gaat houden mag je jezelf bedrijfsjurist noemen. De taken van een bedrijfsjurist zijn onder andere: het behartigen van de belangen van het bedrijf waarvoor je werkt, contracten opstellen en nakijken, onderhandelen voor grote zaken noem het maar op. Wellicht dat je het kunt vergelijken met suits alleen dan zonder Mike en zonder dat je net als Harvey advocaat bent met daarbij de realiteit. Slechte vergelijking misschien, maar de onderhandeling-scènes en schikking-scènes die je in suites ziet zul je als bedrijfsjurist ook tegenkomen (alleen dan realistischer).

3. politieke carrière
Ook na de opleiding rechtsgeleerdheid kun je het maken in de politiek. Vakken zoals staatsrecht kunnen je meer inzicht geven in politieke beslissingen en het functioneren van de staat. Door de opleiding rechtsgeleerdheid zal je kennis in ieder geval breed genoeg zijn om je te verwoorden in een politiek debat. Je hebt na de opleiding écht kennis van zaken.

4. vluchtelingenwerk
Wil je mensen echt helpen dan is de opleiding rechtsgeleerdheid echt iets voor jou. In welke sector je ook terechtkomt, je zult altijd te maken hebben met mensen en conflicten of problemen. Denk je eraan om sociale aspecten te combineren met het studeren van recht, dan kun je wellicht het beste denken aan een baan binnen het vluchtelingenwerk. Vluchtelingenwerk is een sociaal-juridische sector. Je gaat dan echt aan de slag met mensen en met recht. Zo ben je dus én sociaal bezig (met een maatschappelijk doel) én daarnaast  ook bezig met recht.

5. internationale organisaties
Heb je bepaalde idealen? Interesseren mensenrechten je? Ook hiervoor geeft de opleiding rechtsgeleerdheid genoeg invulling. Zo kun je (als je universiteit de mogelijkheid biedt) om vakken te volgen tijdens je bachelor of master die gericht zijn op human rights,  international globalisation, enzovoorts. Na een master internationaal recht kun je dan aan de slag met het solliciteren naar functies binnen de grote internationale organisaties: denk aan de Verenigde Naties, de EU, noem het maar op. Laat die droom in ieder geval nooit aan je voorbij gaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s