Elevator pitch

Je kunt met een eerste indruk veel bereiken. Bovendien krijg je nooit een tweede kans om een eerste (goede) indruk achter te laten. Het is daarom van belang om bij bepaalde zaken de aandacht meteen te vestigen. Daarbij komt de ‘elevator pitch’ te pas. first-impression

Wat is een elevator pitch?
Je moet eigenlijk een elevator pitch voorstellen als een gesprek in een lift. Wanneer je met iemand in de lift staat heb je vaak kort de tijd om met iemand te kunnen praten (daarom doen mensen dit ook niet zo snel). Je moet namelijk meteen de aandacht kunnen pakken bij die persoon waarmee je in de lift staat, voordat die persoon uit de lift stapt. Bij een elevator pitch doe je niets anders, je zorgt er -door middel van een elevator pitch- voor dat je een persoon binnen 1 minuut weet te overtuigen waarom diegene naar jou moet luisteren.

Waarbij gebruik je een elevator pitch?
Een elevator pitch kun je gebruiken bij presentaties. Zoals hier te lezen valt moet je een presentatie voorstellen als een concert. De opening van een concert en de afsluiting zijn het spectaculairst, die blijven dan ook het meest hangen. Bij een presentatie is dit ook de bedoeling. Je opening moet zo zijn dat die ander persoon gekluisterd raakt aan je verhaal. Je moet de ander weten te overtuigen om naar jou te blijven luisteren.  Een elevator pitch is dus eigenlijk niet meer dan een krachtige opening waarmee je de aandacht pakt.

Het belang van een elevator pitch
Een elevator pitch is erg belangrijk omdat je maar één kans krijgt om een goede indruk achter te laten. Een elevator pitch kan daarbij helpen. Mensen hebben namelijk geen zin om naar een saai verhaal te luisteren. Een ‘saai’ verhaal kun je met een elevator pitch weer boeiend maken. Je kunt dus écht de aandacht pakken.
Voorbeelden van een elevator pitch
Het is begrijpelijk dat mensen het lastig vinden om een goede elevator pitch te vinden. Een openingszin voor een presentatie kan bijvoorbeeld een quote zijn met betrekking tot hetgeen jij gaat bespreken. Je kunt ook een voorbeeld nemen uit het dagelijks leven en daarmee openen. Voorbeeld: stel je gaat ergens in het openbaar spreken over een maatschappelijk probleem. Je zou dan kunnen openen door het publiek aan te spreken en hen te vragen: “Wat als jij in deze positie stond..?” Of stel het gaat om een juridische kwestie, dan zou je bijvoorbeeld kunnen openen met een aangrijpende vraag zoals: “Wat als jou rechten ontnomen worden?”

Vindt je het alsnog moeilijk om een goede openingszin (oftewel elevator pitch) te vinden? Dan kun je ook op zoek gaan naar een bepaalde quote. Kom je er echt niet uit? Probeer dan heel kort samenvattend aan te geven waar je presentatie over zal gaan of wie je bent. Dit helpt ook vaak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s