Je angst overwinnen

Soms heb je van die dagen dat je je onzeker over iets voelt. Of je hebt al jaren een bepaalde angst voor iets. Maar, die onzekerheid en die angst kun je overwinnen. Ook jij! Ben je bereid om een eind te maken aan die eeuwige angst of die voortdurende onzekerheid? Lees hieronder 5 tips die je helpen om je angst te overwinnen.

1. Denk niet te veel na
Angst zit veelal gewoon in je hoofd. Het is niet meer dan een illusie die je ervan weerhoudt om bepaalde dingen te doen. Althans, zo zie ik het. Om tóch over de drempel te raken moet je proberen niet meer zoveel na te denken over je angst en gewoon hetgeen doen waar je voorheen bang voor was (zolang dit goed is voor je gezondheid!). Ben je bijvoorbeeld bang om ooit buiten Europa te gaan? Doe het gewoon. Denk niet na maar probeer het, ga de wereld in. Ben je bang om in een vliegtuig te zitten? Boek dan eens een korte (!) vlucht en ervaar het vliegen. Probeer vooral niet té veel bij je stappen na te denken, zo zorg je er immers voor dat je angst weggaat of minder wordt.

Overcoming-Fear-Factor-Inner.jpg
2. Besef je angst
Het klinkt misschien gek maar bewust worden van je angst is een goede stap om het te overwinnen. Doordat je bewust wordt van je angst, besef je dat het een signaal is tegen ‘gevaar’. Wanneer je dan verder gaat reflecteren op dit ‘gevaar’ zal langzamerhand het besef komen dat het hoogstwaarschijnlijk iets kleins is waar je bang voor bent, zo kun je je angst overwinnen.

3. Oefenen
Oefening baart kunst. Vooral wanneer je bang bent om een bepaalde handeling te verrichten zal veel oefening je helpen om van je angst af te komen en met andere woorden om je angst te overwinnen. Wanneer je bijvoorbeeld bang bent voor autorijden (maar toch in bezit bent van een rijbewijs), ga dan zo veel mogelijk oefenen. Door te oefenen zul je merken dat je angst eigenlijk niet zoveel voorstelt en wanneer je de handeling hebt verricht waar je bang voor bent zul je een euforisch gevoel krijgen waarbij je denkt dat je alles aankan.

4. Houd vol
Geef nooit op. Ooit zal het je lukken. Op een dag is je mind er gewoon klaar mee. Weg met die angst. Jij kan alles aan. Dat gevoel dat je alles aan kan moet je dus gaan proberen vast te houden, want alleen als je gelooft in jezelf kun je je angst overwinnen.

5. Geloof in jezelf
Wanneer je in jezelf gelooft zal dit niet alleen erbij dragen om je angst te overwinnen, maar het zal ook een onzeker gevoel bij je wegnemen. Wanneer je in jezelf gelooft straal je zelfvertrouwen uit en dit zal door anderen worden opgemerkt. Daardoor ontstaat er, zoals psychologen dit noemen, self-fulfilling prophecy: wat verwacht wordt, wordt ingelost.

overcoming-fear-quotes-brian-tracy1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s