Op jezelf wonen als student

Je bent er klaar voor, je gaat na de zomer studeren aan de universiteit of hogeschool. Dat is al een nieuwe ervaring op zich maar wellicht komt er nog wel meer bij aan nieuwe ervaringen dan alleen het studeren voor je nieuwe opleiding. Wellicht ga je naar een andere stad dan je nu woont en denk je nu aan om daar te gaan wonen. Om dus voor het eerst op jezelf te gaan wonen. Alles is in het begin lastig en voor het eerst op jezelf wonen is daar een voorbeeld van. Je wilt natuurlijk voorbereid deze stap nemen en daarom zijn hieronder enkele basistips uiteengezet die je helpen voor te bereiden op deze stap.

  1. Plan vooruit
    Zoals in dit artikel te lezen valt (daarnaast is plannen een terugkerend onderwerp op dit blog) is plannen erg belangrijk, zo ook het besluit om op jezelf te gaan wonen. Denk bijvoorbeeld aan alles wat je nodig hebt (behalve een kamer). Het is nogal wat. Misschien wil je een nieuw bed, of misschien verhuis je je oude bed, wellicht heb je een nieuwe kas nodig en wat dacht je van een kleine koelkast voor op je nieuwe kamer? Het wordt tenslotte de plek waar je de meeste tijd zal doorbrengen en je moet er dan ook écht kunnen wonen. Deze items, om het allemaal zo maar even te noemen, kun je haast niet in 1 week bij elkaar verzamelen, daar heb je tijd voor nodig en hoe kun je tijd nou het meest efficiënt benutten? Door te plannen. Plan dus alles vooruit. Van het plan om op jezelf te wonen tot aan de grote verhuizing.
  2. Bespreek veel met je ouders of voogd
    Voordat je de stap neemt om je ouderlijk huis te verlaten is het erg handig om het een en ander te bespreken met je ouders of voogd. Je ouders of voogd zullen je namelijk gaan missen en willen hoogstwaarschijnlijk nog veel voor je regelen, je bent en blijft tenslotte hun kind. Echter, wanneer je op jezelf gaat wonen wil je heel graag zelfstandig zijn en juist daarom is het handig om even goed te luisteren naar wat ouderlijk advies over bepaalde zaken. Wat doe je bijvoorbeeld als je plotseling geen geld meer hebt? Vraag je je ouders om help (als dit kan)? Hoe los je dat op? Hoe zouden je ouders dat oplossen? Of wat gebeurt er als je ineens ziek raakt of naar het ziekenhuis moet? Misschien is de stad waar je gaat wonen wel een paar uur van de stad waarin je bent opgegroeid vandaan. Hoe los je dit op? Bespreek dit soort vragen met je ouders vóórdat je uit huis gaat. Altijd wel zo handig om duidelijke afspraken met je ouders te hebben, mocht je in dit soort situaties terecht komen.
    Er vanuit gaande dat je dit niet overkomt is het tóch handig om zo een gesprek met je ouders te voeren. Je hebt dan in ieder geval de wijsheid meegekregen van je ouders. Uiteindelijk zijn zij ervaren in ‘op henzelf wonen’ en jij gaat net beginnen. Wat advies kan dus geen kwaad.
  1. Zelfstandigheid
    Als je op jezelf gaat wonen betekent dat dat je zelfstandig moet handelen. Vraag jezelf dan ook af voordat je op jezelf gaat wonen of je daar genoeg op bent voorbereid. Je wilt natuurlijk niet -als het ware- voor de leeuwen worden geworpen, wanneer je op jezelf gaat wonen. Het is daarom belangrijk dat je bepaalde handelingen onder die knie hebt voordat je de stap neemt om op jezelf te wonen. Kun je bijvoorbeeld koken? Weet je hoe je de was moet doen (of neem je die mee naar huis)?
  2. Geld
    Geld speelt een grote rol als student, ook wanneer je niet op jezelf gaat wonen. Geld wordt echter nog belangrijker wanneer je wel op jezelf gaat wonen. Om inzicht te krijgen of het financieel haalbaar is wat je wil gaan doen of om in te zien hoeveel je kunt besteden aan je studentenflat is het handig om een kosten en baten analyse te maken. Daarbij schrijf je de kosten van je flat/kamer aan een zijde en aan de andere zijde de baten. Zo zie je gemakkelijk wat je verdient hebt (als je een bijbaantje hebt, anders bestaat ook nog de optie om geld te lenen via een studentenlening) en wat je uitgeeft, met als resultaat wat je per maand overhoudt. Een tip: spaar ook, geef niet zomaar al je geld uit dat je overhoudt. Zie het zo: een biertje minder (of wat meer biertjes en wijntjes minder) bespaart niet alleen op je beurs maar ook je kater en dan kun jij over een tijdje nadat je de bachelor hebt binnengesleept gaan genieten op een tropisch eiland.
  3. Huren of kopen
    Veel items kun je tegenwoordig ook huren. Je hoeft dus niet per se alles te kopen wat je in je studentenkamer wilt hebben. Ga dus beide opties na. Kijk wat voor jou het voordeligst is en beslis dan.

Voortbordurend daarop; een website waar je als student items kunt huren is die van Splash Lease.  Bij Splash Lease kun je onder andere witgoed huren  en verder verhuurt Splash Leas apparatuur zoals wasmachines, fornuizen en televisies aan studenten. Het is de meest gemakkelijke manier om als student aan alle apparatuur te komen.

 

 

One thought on “Op jezelf wonen als student

  1. Hoi hetlevenvaneenrechtenstudent!

    Allereerst, wat staan er leuke posts op jullie studentenblog! Ik kon jullie niet persoonlijk een mailtje sturen, dus doe ik het even via hier.

    Mijn naam is Nikki en ik werk voor Student Rooms Abroad, dit is een bedrijf dat allerlei kamers in verschillende landen in de wereld online aanbiedt voor studenten die tijdelijk voor de studie of stage naar het buitenland gaan.

    Dit bedrijf is net opgestart en daarom probeer ik het nu iets meer onder de studenten te brengen. Aangezien jouw blog de ideale plek is om studenten hierover te vertellen, vroeg ik mij af of je misschien een stukje wilt schrijven met daarbij onze link erin.

    Hierdoor help je niet alleen je lezers, maar ook ons! Het mag gewoon een klein berichtje zijn, of desnoods alleen een link. > http://studentroomsabroad.com

    Ik hoop dat je het ziet zitten en ik hoor graag van je!

    Met vriendelijke groet,
    Nikki Bragonje
    nikki@studentroomsabroad.com

    Liked by 1 person

Leave a comment